Klassiska

Så här gör du för att få till det med egna klassiska kokostoppar!

Ingredienser

  • 200 gram riven kokos (det motsvarar cirka 5-6 dl)
  • 2 stycken ägg
  • 1 dl socker
  • 50 gram smör

Dessa ingredienser räcker till cirka 30-35 stycken normalstora kokostoppar. Själv brukar jag dock göra något större toppar och då räcker det till cirka 20 stycken.

En kokostopp

Så här gör du

Du börjar med att sätta på ugnen. Du vill ha en ugnstemperatur på cirka 175 grader.

Därefter smälter du smöret, förslags vis i din stekpanna eller om du har något tjockbottnad kastrull.

Blanda nu ihop, först ägg och socker.

TIPS! Vispa inte för hårt (eller alls – bara rör ihop) smeten av ägg och socker. Gör du det så kommer dina toppar att flyta ut, bli platta och likna allt annat än kokostoppar.

Tillsätt därefter din rivna kokos tillsammans med det smälta smöret.

TIPS! Ett viktigt steg som många missar är att du nu ska låta smeten stå i 10-15 minuter så att kokosen får svälla. Missar du detta steg så kan det lätt hända att dina kokostoppar inte blir toppar utan de ”rinner” ut och blir mer eller mindre platta.

Nästa steg är att du klickar ut smeten med en sked (du kan själv välja storelek). Försök att få till den klassiska formen av toppiga klickar. Glöm inte att använda bakplåts papper eller att använda en smord plåt. Detta för att du ska slippa skrapa av fastbränd smet efteråt.

Slutligen gräddar du dina alster i mitten av din ugn i cirka 10 minuter. Det kan ta lite olika i olika ugnar. Se till att ha koll på dina kokostoppar och ta ut dem när de fått en fin gyllengul färg.

TIPS! Lossa dina toppar från plåten innan de har svalnat helt. Du kommer nämligen att upptäcka att de lossnar lättare när de är lite varma.

Nu återstår bara att njuta av dina nygräddade kokostoppar!

Mer om kokostoppar här.